15 de juny 2012

El Turisme Fluvial per Dins: Atracar, Cordes i Nusos (2.3)


Atracada
Tria el teu lloc d'atracada evitant la proximitat de rescloses, ponts, corbes o altre lloc on pugui ser incòmode.
En apropar-se a la vora, comprova que el lloc escollit no amaga algun tronc, pedra gruixuda submergida arran de l'aigua o qualsevol altra cosa que pogués danyar el casc.
En un riu, atraca sempre contra corrent, fins i tot si has de donar mitja volta. Assegura't que la profunditat és suficient al voltant del vaixell en cas que baixi el nivell durant la nit.
Assegurat que les amarres no estan massa tenses. En cas de dubte, el més encertat és amarrar únicament la proa, mantenint la popa en aigua profunda mitjançant una corda tirada des de la popa del vaixell cap al moll, pel costat exterior.


Atracada paral·lel al moll
Per atracar en paral·lel al moll, posa a un tripulant a cada amarra, davantera i posterior. Aproximat lentament, cara al vent o a la corrent, formant així el vaixell un angle de 45 º amb la riba. A uns dos o tres metres de la riba, frena el vaixell d'un cop de marxa enrere. Quan el vaixell s'acosta al moll, el tripulant desembarca i amarra el vaixell. Després, la popa pot ser apropada a mà.



















No t'espatllis les vacances amb un accident estúpid!
Els accidents més freqüents ocorren durant l'atracada del vaixell.
- Vigila que els nens no deixin mai les mans o els peus fora del vaixell quan aquest s'apropa al moll  oa una resclosa.
- En cas de maniobra errònia, no intentis limitar els desperfectes empenyent el vaixell amb el peu o les mans.
- Verifica les característiques del sòl abans de saltar a terra.
- Posa cura en que les cordes no travessin un camí de sirga. Un pescador o un vianant podrien fer-se mal si ensopeguen en elles.

Atracada de popa contra el moll
En molts ports estaràs obligat a amarrar el vaixell amb la popa contra el moll. La maniobra podria resultar delicada sobretot amb vent o corrent fortes. És important arribar en marxa endavant el més a prop
possible de la plaça escollida. Gira tenint en compte el vent o el corrent i acaba en marxa enrere. Si cal, un tripulant pot desembarcar per facilitar la maniobra.



























Amarres (cordes d'amarratge)
El vaixell està equipat amb tres sogues d'amarratge d'uns quinze metres. Cuida-les. Et són imprescindibles i poden ser perilloses si s'usen malament.
- Un cop utilitzades, cada corda s'ha de posar en coberta acuradament enroscada, llista per servir si cal (veure il·lustració). Això és importantíssim. Les cordes mal col · locades poden causar accidents.
- Evita de totes totes que durant la navegació, les cordes s'arrosseguin per l'aigua. Encara que surin podrien ser aspirades per l'hèlix.
- Desfeu els nusos a mesura que es van formant i això abans que estiguin massa atapeïts, ja que poden impedir el lliscament de la corda en el moment més inoportú.








Fes servir les cordes per les maniobres
En cas de fort vent o corrent, no dubtis en enviar un tripulant a terra per utilitzar una corda d'amarratge en les maniobres delicades.






















L'àncora
El vaixell està equipat d'una àncora unida al vaixell per una soga i deu metres de cadena. Està prohibit usar-la en un canal, però en un riu, en cas d'avaria del motor, pot ser vital. Deixa un bon tros de cadena en
el fons de les aigües, ja que és el pes de la cadena el que aturarà el moviment del vaixell.
Per recollir fàcilment l'àncora, només cal avançar lentament cap a ella mentre un tripulant situat a la proa puja la cadena.


Uns quants nusos útils
Tots els nusos marins serveixen, però hi ha almenys quatre imprescindibles per a un creuer fluvial.

Amarratge en una "cornamusa": només cal fer un vuit amb la corda al voltant a la cornamusa. Per bloquejar la corda pot invertir l'últim llaç.







Volta rodona i dos mitges cotes: el millor nus per amarrar un vaixell i el més fàcil de desfer





Nus "ballestrinque": un altre nus que és també molt útil per amarrar en tota classe d'estaques. Es tracta de dos mitges "cotes" invertides. La seva resistència és a tota prova



As de guia: aquest nus es fa servir per fer un llaç en un cap de corda sense "ayuste". És un nus útil que exigeix ​​una mica d'entrenament per dominar-lo.




Anar a: Següent capítol
Anar a: Anterior capítol
Tornar a: El turisme Fluvial per Dins
Veure vídeos: Navegació Fluvial

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada