14 de jul. 2012

El Turisme Fluvial per Dins: Equipament Domèstic (3)


Què has de portar?
Calçat antilliscant i roba impermeable. Et seran útils també les ulleres de sol, la crema solar i un barret. A recepció es venen guants per protegir-se les mans durant les maniobres.
No us oblideu de portar, si s'escau, els medicaments que t'hagi receptat el metge, ja que podria haver dificultats per trobar-los.

Bicicletes
Per evitar decepcions, t'aconsellem reservis les bicicletes amb antelació;
Hi ha tres models disponibles:
- Mini per a adults, lleugeres i compactes, bones per a les carreteres i curts recorreguts;
- Tot terreny amb suspensió davantera i 18 velocitats per a recorreguts de exploració pels voltants;
- Mini per a nens menors de 7 anys. Cadires porta-nadons.


Inventari
A la base de sortida hi ha a la teva disposició un inventari precís de l'equip a bord del vaixell. totes les embarcacions posseeixen, com a mínim, l'equip següent:
• Equip de navegació: àncora, amarres, cèrcols salvavides, armilles salvavides (per armilles suplementaris en talles infantils, Demani'ls a la base de sortida)
• Equip de manteniment: cub, recollidor, escombra.
• Bateria de cuina: a bord trobarà tota la vaixella i els estris de cuina que haurà de necessitar.
• Roba blanca: es proporcionaran llençols, fundes de coixí, edredons amb les seves fundes i tovalloles.


On col·locar les coses?
Armaris
La quantitat de cofres o armaris disponibles depèn del model d'embarcació,però, en general, la seva capacitat és limitada. Procura transportar la roba en maletes flexibles que són més fàcils de guardar que les rígides.
Caixa forta
Alguns dels nostres vaixells tenen caixa forta. No deixis mai objectes de valor visibles des de fora

Aigua
Aigua domèstica. El vaixell disposa d'un dipòsit entre 500 i 1000 litres d'aigua. Una bomba elèctrica la distribueix pels diferents aixetes. Prèviament, és clar, cal encendre mitjançant  un interruptor.
Després, es posarà en marxa automàticament cada vegada que s'obri un aixeta i es tallarà quan es tanqui.
Compte!, Si per un casual es buida totalment el dipòsit, la bomba no es para. La turbina, en donar voltes en sec, acabarà per fer-se malbé ràpidament.
No us oblideu, doncs, d'apagar-si és el cas. I fes-ho també de nit o si deixes el vaixell per algun temps.
Tens força aigua per a dos o tres dies de consum. Procura omplir el dipòsit cada vegada que estacionis prop d'una presa d'aigua. en alguns ports i parades nàutiques et demanaran un pagament per omplir el dipòsit.
El tap del dipòsit està en el pla de coberta, en un del costats del vaixell. Se li reconeix per un cercle blau.
A bord hi ha una clau per obrir aquest tap i una mànega d'uns 20 metres.
En aquesta maniobra, ¡Compte amb no omplir el dipòsit de gasoil per una distracció!
Aigua calenta. Es produeix mitjançant el sistema de refrigeració del motor o per captació al moll. Per escalfar l'aigua amb el motor, aquest haurà funcionar durant més o menys una hora.
La dutxa. Quan s'usa la dutxa, l'aigua s'acumula al plat. Per buidar-lo, has de prémer el botó situat a l'envà. Traieu els cabells i altres restes que podrien embussar el filtre de la bomba.
La capacitat del dipòsit a bord és limitada. Gasta el mínim de aigua possible en obrir les aixetes o al dutxar-te.
W.C. Els vaixells estan equipats de tres tipus de WC marí que funcionen així:
• W.C. de txapaleta. Trepitja el pedal i, alhora, acciona la bomba per netejar la tassa.
• W.C. de vàlvula. Mou en el sentit indicat la petita palanca situada sobre de la bomba i acciona aquesta per descarregar aigua neta. Moveu la palanca en sentit invers i torneu a bombar per evacuar.
• W.C. de triturador elèctric. Premeu diverses vegades el botó.Tots els W.C. marins s'embussen fàcilment. Per evitar inconvenients, ordena als components de la tripulació que respectin les consignes següents:
- No llençar restes en els W.C. (Prohibició total de mocadors de paper,burilles, tampons i draps higiènics .);
- Utilitzar el mínim de paper higiènic;
- Esbandir abundantment.
Si el W.C. s'encalla, omple la tassa amb la dutxa o amb una galleda i bombeja enèrgicament. Si no aconsegueix desatascar-lo, no insisteixis i truca al nostre servei d'assistència.
Aigües brutes. A Alemanya, Escòcia i Anglaterra, els vaixells estan equipats de dipòsits per recuperar les aigües de cuina, dutxa i WC Una llum pilot s'encén quan el dipòsit està gairebé ple. Si s'encén aquesta llum, deixa d'usar el W.C. i la dutxa i aneu immediatament a l'estació de bombament més propera per allà efectuar l'extracció.
Bomba de buidatge. A tot vaixell li entra sempre una mica d'aigua, encara que només sigui per l'arbre de l'hèlix. Hi ha una bomba amb flotador al celler que es posa en marxa automàticament quan el nivell del
aigua puja massa. Aquesta bomba també funciona manualment, però deixa-la en posició automàtica.

Electricitat
Alimentació elèctrica: 12 V. L'electricitat de bord la proporcionen dues bateries de 12 V carregades pel motor o en les connexions del moll.
Una només serveix per arrencar, l'altra per a usos domèstics. Per disposar de bateries ben carregades cal que el motor funcioni entre tres o quatre hores diàries (una mica més en els vaixells amb nevera elèctrica o un
sistema de refredament de l'aire).
Tots els vaixells tenen una connexió de 12 V tipus encenedor de cigarrets.
Pots endollar un carregador de mòbil o un altre aparell de poca potència i connexió adequada. (Una mica més en els vaixells amb nevera elèctrica o aire condicionat.)
No oblidis que la capacitat de les bateries és limitada. Estalvia electricitat no deixant els llums encesos sense necessitat.
Alimentació elèctrica: 220 V. En alguns vaixells hi ha un transformador de 12V/220 V per poder endollar petits aparells com per exemple màquines d'afaitar. No l'usis més de deu minuts seguits i no intentis connectar cap altre aparell a l'hora (ni assecador,ni planxa, en particular).


Connexió al moll: els vaixells més recents estan equipats amb un endoll de molla que permet, mitjançant un carregador, carregar les bateries i fer funcionar els electrodomèstics. Els terminals elèctrics estan indicats
a la guia fluvial. Aconsellem que en feu us ja que així s'optimitza el rendiment del sistema elèctric del vaixell.
En cap cas arrencar el vaixell amb el cable endollat ​​al moll.
Interruptors de bateries. Uns interruptors vermells permeten aïllar les bateries (en cas d'incendi, per exemple; en qualsevol altre cas, no els toquis). En canvi, si es produeix una apagada, comença per comprovar que aquests interruptors no s'han mogut inadvertidament.
Fusibles i disjuntors. Protegeixen el circuit elèctric del vaixell. El teu instructor t'indicarà el seu emplaçament.

Nevera. 
Segons la seva capacitat, el vaixell està equipat amb un o dos frigorífics.
Les seves possibilitats són limitades en comparació amb els models domèstics, de manera que no esperis que produeixi un fred polar.
Neveres de gas. Si la flama és blava és que està ben encesa i la nevera funcionarà bé. Si s'apaga la flama, procedeix d'aquesta manera:
1. Comprova que la bombona de gas és plena i oberta.
2. Posa el termòstat en posició "màxim".
3. Prem el botó de seguretat i manteniu premut mentre pitja diverses vegades l'encenedor.
4. Després d'encendre, mantingui el botó de seguretat premut durant uns vint segons i comprovi que la flama es manté.
La nevera elèctrica està alimentada per una bateria domèstica. per no espatllar la bateria, la nevera s'apaga automàticament quan la potència baixa a menys de 11 V. Cal doncs recarregar arrencant el motor o connectant al moll.
Uns quants consells útils:
- Quan estigui la nevera i el seu contingut a la temperatura idònia, baixa el termòstat a 2;
- Evita obrir la porta inútilment.

Calefacció.
 La majoria dels nostres vaixells tenen calefacció d'aire calent. Aquests aparells fan servir el mateix carburant que el motor del vaixell, però la calor es distribueix mitjançant uns ventiladors elèctrics. Així doncs,és millor no deixar-los funcionar a la nit.
La seva posada en marxa es realitza així:
- Posa l'interruptor en posició "Heat" o "Start";
- Espera entre cinc i deu minuts, temps de la posada en marxa;
- En cas de mal funcionament, arrenca el motor per carregar les bateries i torneu a encendre la calefacció.
Els gasos cremats de la calefacció són evacuats per una fuita situat al costat del vaixell. En sortir, aquests gasos estan encara molt calentes, de manera que si estàs  atracat en paral·lel, posa cura de no cremar el casc o les defenses del vaixell contigu. Si deixes el vaixell, apagueu la calefacció.
Algunes embarcacions posseeixen estufes de gas. S'encenen així:
- Obre l'aixeta del gas;
- Prem el botó de seguretat i aplica un llumí mentre mantens premut el botó durant unes desenes de segons.
Compte: les estufes de gas funcionant en un lloc tancat consumeixen oxigen.
Si està encesa l'estufa, no us oblideu de entreobrir una finestra per ventilar l'habitació. No et dormis mai en una cambra on estigui funcionant una d'aquestes estufes.

Carburant
L'ompliment de gasoil, fet abans de marxar, et permetrà navegar tota la setmana sense problemes. Per als creuers més llargs, el teu instructor t'indicarà on podràs omplir el dipòsit.

Gas
El vaixell està proveït amb una o dues bombones de tretze quilos situades a un calaix exterior.
Compte amb que no es produeixi mai una fuita de gas dins del vaixell.
En ser més pesat que l'aire, el gas s'acumularia al celler, tornant-se llavors molt perillós. Si sospites que hi ha una fuita, tanca les ampolles de gas i les bateries.Ventila al màxim el vaixell obrint portes, finestres i panells,
tanca l'aixeta de gas i abandona  el vaixell.


Anar a: Següent capítol
Anar a: Anterior capítol
Tornar a: El turisme Fluvial per Dins
Veure vídeos: Navegació Fluvial

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada