11 de febr. 2012

El Viatge Tranquil: St. Gilles (Camarga) 2ª Etapa

Després de dues relaxades hores de navegació des de què vam sortir de Beaucaire, que hem aprofitat per familiaritzar-nos amb el funcionament i els comandaments del vaixell, arribem a St. Gilles

A menys de 30 minuts de la Mediterrània, el Luberon i les Alpilles, entre Cévennes i Provença, Saint-Gilles és un punt estratègic del sud de França

A la seva part inferior, la Camargue Gard, i trobem camps d'arròs, praderies, toros de cria i els cultius de cereals.
I un paisatge ple de vinyes i arbres fruiters als turons del nord.
El port fluvial de Saint-Gilles és l'únic port esportiu a la conurbació. Es tracta d'una important palanca econòmica per a la ciutat

L'altiplà on avui es troba St Gilles es habitat probablement des de temps prehistòrics.
En l'època romana existia, els latifundis, com ho demostren nombroses troballes arqueològiques (mosaics, fragments d'altars, esteles votives, sarcòfags, etc.).
Del segle V al IX ª, aquesta comunitat, que es troba en un límit de pas, va patir les atrocitats militars i les invasions dels gots i sarraïns.
Al final del segle VII ª l'ermità Gilles va fundar un monestir benedictí i una església amb el patrocini de Sant Pere.
 El segle IX º, l'abadia de Sant Pere i Sant Pau va fer història i té una reputació a causa dels miracles realitzats pel seu fundador. Els pelegrins van acudir al
llogaret i va prendre un auge que el va convertir en un capital del Mediterrani de França.
Les peregrinacions no eren l'única raó per la prosperitat de la ciutat. La presència de quatre ports d'expansió del comerç amb Europa i la protecció dels comtes de Tolosa eren també elements molt importants per al desenvolupament i la influència de la ciutat.
Entre 1208 i 1209, Saint-Gilles va estar involucrat en el cas dels càtars, amb l'assassinat del llegat papal, Pierre de Castelnau, i penediment" del comte Ramon VI de Tolosa, que donarà lloc a la croada contra els albigesos.

Exhausta i arruïnada per les guerres, i després per la Revolució, la ciutat s'enfonsava a poc a poc.
Avui dia, Saint-Gilles atrau molts visitants que descobreixen la rica iconografia de la façana medieval de l'església de l'abadia (en l'actualitat figura com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO , en el pas en el camí de Sant Jaume)
A St. Gilles sempre és recomanable passejar pels seus carrers assolellats, vorejats de cases amb pedres llaurades, i sortir des del port per explorar la Camarga en vaixell.
I ara toca descansar demà iniciem una etapa  fins a la següent base (port) Port Cassafières a la que arribarem desprès de tres dies de navegació per la bella Camarga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada